Besikta bilen hos Opus Bilprovning
14 Mars 2024 Har du koll på sommardäcken?

Har du koll på sommardäcken?

Se över dina sommardäck i god tid innan däckbyte

Dags att byta vinterdäck.

Nu är våren äntligen här. Rätt däck i rätt säsong är en investering i säkerhet. Det är därför hög tid att se över sommardäcken inför däckbytet.

Sverige är ju ett avlångt land med skiftande väder från norr till söder. Speciellt när vi går från vinter till vår. Enligt lag ska vinterdäcken sitta på fram till 31 mars om vinterväglag råder.

Om vinterväglaget fortsätter är det tillåtet att ha dubbdäck fram till 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost kvar på någon del av vägen eller vägrenen.

Sommarväglag

Det är riskabelt att köra med vinterdäck på sommarväglag då det är mer instabila, särskilt vid en undanmanöver. Förutom att de slits snabbare på sommaren ökar bränsleförbrukningen.

Vid varmare väderlek är vinterdäck också en stor nackdel – bromssträckan blir mycket längre på både torrt och vått väglag.

Kolla status

Se över och kolla status på dina sommardäck i god tid innan du planerar att göra däckbytet. Hur länge ett däck håller beror på en mängd olika faktorer som till exempel hur och i vilka väder- och vägförhållanden du kör. Därför finns det ingen exakt siffra på hur länge ett däck håller.

Att kontrollera inför däckbytet:

  • Rekommendationen är att bilens mönsterdjup är 3 mm, enligt lag gäller minst 1,6 mm mönsterdjup
  • Hur gamla är däcken? Gummi torkar vilket innebär sämre grepp mot väglaget
  • Är däckens sidväggar hela, ser du punkteringar eller bulor?
  • Leta efter skadade områden som kan ha orsakats av stenar, spikar eller andra vassa föremål
  • Är ventilkåporna hela?

Kontaktytan på däck

När körhastigheten ökar och däcken slits minskar kontaktytan mellan däcket och vägen dramatiskt. Bilden nedan beskriver däckets kontaktyta med vägen vid 3 mm vattendjup i olika hastigheter och mönsterdjup.

Bild på däckmönster.

 

Byta däck

Om allt ser bra ut och du ska göra däckbytet själv sätter du det bästa däckparet bak för bästa grepp. Den regeln gäller oavsett om du har en framhjuls- eller fyrhjulsdriven bil.

Avsluta alltid med att kolla däckens lufttryck. Detta ska man även komma ihåg att göra med jämna mellanrum året om. Vad som gäller för just din bil hittar du vanligtvis på insidan av bildörren.

Lycka till med däckbytet och kör försiktigt!

Behöver du besikta din bil? Vi hjälper dig gärna. Boka tid här och nu.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.

Välkommen på besiktning hos Opus Bilprovning

Välkommen till Opus

Vi vill att det ska vara smidigt att besikta bilen hos oss. Allt från bokning, besiktning till en eventuell efterkontroll.