Besikta bilen hos Opus Bilprovning
12 Feb 2019 Så reser barnen tryggt i bilen

Så reser barnen tryggt i bilen

Att åka med barn i bilen behöver inte vara krångligt. Här kommer några tips för att barnen ska åka tryggt och säkert i bilen och för att resan ska gå lättare.

Säkerheten är A och O
Barn ska sitta i barnstol, oavsett hur kort sträcka man än ska åka. Stolen måste vara av rätt storlek och dessutom är det viktigt att den inte är för gammal. Det kan tyckas vara självklart, men det är nog inte alla där ute som har tänkt på att titta på stolens datum om de har köpt en begagnad.

En bilbarnstol bör bytas ut om den är över tio år gammal, dels för att den vid det laget troligtvis har använts mycket och för att materialen i sig kan ha börjat bli spröda och inte längre ger optimalt skydd. Babyskydd slits i regel ännu hårdare, bland annat på grund av att man ofta lyfter dem i och ur bilen. Här rekommenderas att man byter ut dem vart femte till vart sjunde år.

Se alltid till att välja en bilbarnstol eller bälteskudde som är godkänd. En bilbarnstol bör vara E-märkt (ECE R44) och/eller ha märkningen I-size (UNR1920) som anger certifiering för isofix-stolar. Välj en stol med Plus Test som är en kontroll för att avgöra stolens förmåga att skydda barnets nacke.

Bakvänd barnstol är säkrast för små barn
En bakåtvänd barnstol är upp till fem gånger säkrare än att barnet sitter vänt framåt. Upp till åtminstone 4 års ålder bör barn sitta vända bakåt. Anledningen till detta är att barns huvuden är förhållandevis stora och tunga mot gentemot resten av kroppen. Vid en kollision slungas huvudet framåt och kan orsaka svåra skador om barnet sitter vänt framåt. Sitter de däremot vända bakåt fångas den mesta av kraften upp av bilbarnstolen.

När barnen är gamla nog att sitta framåtvända bör de fortsätta att använda barnstol och när de är långa nog kan de sitta på en bälteskudde. Vänta till dess att barnen har nått en kroppslängd över 135 centimeter innan bilbältet börjar användas som hos vuxna. Det är först vid denna kroppslängd som bilbältet ger rätt skydd. Biltillverkarna har utgått ifrån full kroppslängd när de har skapat bilens säkerhetssystem och ett bilbälte som används på en för kort person kan göra mer skada än nytta vid en olycka.

Forskare rekommenderar att bälteskudden används upp till att barn är omkring tio till tolv år gamla för att de ska få optimalt skydd. Kom ihåg att alltid koppla ur krockkudden om ett barn som är kortare än 140 centimeter åker med i passagerarsätet fram.

Babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde - se alltid till att de är monterade på rätt sätt enligt tillverkarens anvisningar. Bältet och fästningsremmarna måste vara sträckta för att stolen ska ge rätt skydd.

Långresor med barn
Långa bilresor med barn kan bli till en rejäl ansträngning om man inte är väl förberedd. Ett plötsligt panikstopp vid vägkanten på E4:an då man glömt att fråga om barnet behövde gå på toaletten vid förra pausen är knappast kul eller säkert. Bråkande syskon som tycker baksätet är för trångt eller trötta småbarn som gråter långa sträckor gör heller ingen glad. Då kan det kännas jobbigt att vara förälder. Men det finns saker du kan göra för att förenkla resan.

  • Ta paus ofta
    Det hjälper barnen, dig som kör och andra passagerare att hålla sig på bättre humör och alerta. Att sträcka på benen och att peta in en extra toalettpaus minskar risken för onödiga stopp senare på resan.
  • Ta med något att äta och dricka
    Lågt blodsocker orsakar ofta att barnen blir griniga och trötta snabbare. Ett par flaskor vatten, kanske en frukt eller ett par smörgåsar räddar läget.
  • Underhållning hjälper
    Därmed inte menat att man måste investera i DVD-anläggningar för varje barn eller ge dem varsin iPad att spela på hela resan. Vissa barn blir åksjuka av den typen av lösningar, vilket knappast är kul. Istället kan det vara smart att ta med en spännande ljudbok, leka någon lek (vi har ett par tips i vår app) eller att prata om allt kul ni ska hitta på tillsammans när ni kommer fram.
Barncancer_2023

Opus stödjer Barncancerfonden

Varje dag drabbas ett barn av cancer. Men det finns hopp. Fler barn än någonsin överlever idag cancer. Vi är stolta över att för nionde året i rad bidra till @Barncancerfonden genom att vara Barnsupporter 2023!