Besikta bilen hos Opus Bilprovning
10 Juli 2019 Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt!

Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt!

Här får du tips på hur du effektivt och miljövänligt tvättar din bil samt några saker som du bör undvika för att inte skada lacken eller andra delar på bilen.

Efter en långresa, en kväll med mycket mygg eller färd på dammiga sommarvägar kan det vara dags att ge bilen lite extra omsorg och en rejäl tvätt. Här får du tips på hur du effektivt och miljövänligt tvättar din bil samt några saker som du bör undvika för att inte skada lacken eller andra delar på bilen.

Tvätta på rätt plats

Först av allt vill vi påminna om att det i de flesta kommuner idag inte är tillåtet att tvätta bilen ute på gatan eller på bakgården. När du tvättar rinner rester av smuts från vägen, olja, sot, tungmetaller och även rester av avfettningsmedel och vax rakt ut i naturen. Se till att åka till en tvätthall där de tar hand om resterna istället.

Miljön är det viktigaste vi har, så låt oss alla hjälpas åt att ta hand om den! Du har väl inte missat att vi på Opus Bilprovning klimatkompenserar för hela vår verksamhet? Du kan läsa mer om vårt miljöarbete på den här sidan. Visste du förresten att det nu finns Svanen-märkta biltvättar? Välj gärna en sån tvätt om du inte föredrar att tvätta själv.

När du väl är i tvätthallen bör du tänka på det här för bästa resultat:

  1. Använd alltid en ny tvättsvamp om du tvättar för hand. Annars riskerar du att få repor i lacken. Små gruspartiklar kan vara svåra att upptäcka innan det är för sent och lacken är bra mycket mer värd än vad en ny tvättsvamp kostar. Spola alltid av bilen ordentligt innan du börjar tvätta med tvättsvampen av samma anledning.
  2. Använd alltid ett bra bilschampo, helst ett miljömärkt sådant, och se till att dosera rätt. Mer schampo betyder inte renare bil utan bara att du måste skölja längre för att få bort alla rester.
  3. Efter schamponeringen ska du spola av bilen nerifrån och upp. Det kan kännas bakvänt, men på så sätt rinner smutsen lättare av då ytan nedanför redan är ren.

Undvik vanliga misstag vid biltvätten
Motortvätt ska bara utföras av proffs. Under motorhuven sitter mycket känslig elektronik, så här ska man vara mycket försiktig för att undvika att slå ut bilens elektroniska system.

Om du använder avfettning måste du vara noga med verkningstiden. Får den verka för länge kan du skada lacken. Det är bättre att upprepa behandlingen två gånger vid behov eller att manuellt lösa upp fläckar av döda insekter eller asfalt istället.

Tråkigt att vaxa och polera? Faktum är att din bil kommer att hålla sig ren lägre efteråt, så hoppa inte över det steget. Vaxning skyddar även lacken, så se den som en långsiktig investering.

Tvätta skonsamt och ofta, så håller sig din bil i skick längre!

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.