Besikta bilen hos Opus Bilprovning
12 Dec 2019 Bilexpertens vintertips för din bil

Bilexpertens vintertips för din bil

Är din bil redo för vintern? Här är bilexpertens tio kontrollpunkter

Det är många som inte tänker på att förbereda sin bil för nalkande minusgrader, men med små knep kan du öka säkerheten på vintriga och blixthala vägar. Här listar stationschefen vid Opus Bilprovning i Kungsängen tio punkter du borde bocka av inför årets vinterkörning.

– Många tänker direkt på bilens däck, men det är mer än så, säger han.

Vi går sakta mot mörkare tider och bilen, som för många är en stor investering, behöver ofta lite extra kärlek för att fixa vintern optimalt. Minusgrader, snö, salt och tjära från asfalten kan inte bara påverka bilens yttre delar – det kan även göra bilfärden blixthal och riskfylld. Det är med andra ord viktigt att göra bilen vinterklar och det finns några saker du borde tänka på.

Här listar stationschefen vid Opus i Kungsängen tio vintertips för dig och din bil:

1. Se till att vinterdäcken är på
Från 1 december till 31 mars måste vinterdäcken enligt lag vara på plats. Dubbade däck ger ett bra grepp på is, dubbfria på slask och lös snö – men se till att däcken har minst tre millimeters mönsterdjup.

2. Håll koll på kylarvätskan
Om du vill sova gott om nätterna och vakna till en fungerande bil i vinter bör du hålla koll på bilens kylarvätska. En motor som fryser vid minusgrader är ofta ingen rolig historia. Se därför till att du har spolat igenom kylarsystemet, håll koll på att den inte läcker och ha ny vätska redo om det skulle behövas.

3. Låt batteriet bli vän med kylan
Bilens batteri är känsligt för minusgrader och det kommer en dag då det plötsligt protesterar och behöver bytas ut – men du kan förlänga batteriets livslängd genom att då och då ladda det. Om du vill vara på den säkra sidan kan du be en verkstad ta en titt på batteriets totala skick.

4. Byt ut dina gamla vindrutetorkare
Vindrutetorkare slits och blir hårda med tiden och kan därför behöva bytas ut med jämna mellanrum. Kör du med gamla och slitna torkarblad riskerar du sämre rikt, vilket inte är att rekommendera i snöstorm eller vid körning under mörka vintermorgnar och -kvällar.

5. Välj garageparkering framför utomhusparkering
Genom att parkera din bil i ett garage kan du undvika att vindrutan fryser, dessutom skyddar det bilens lack och du får hoppa in i en varm bil som inte immar. Om du parkerar utomhus kan det vara en bra idé att använda ett skydd som skyddar lacken mot snö och is. Genom att lägga ett lager vax på bilens nedre del skyddar du dessutom lacken från salt, smuts, sten och rost. Parkerar du utomhus är det även viktigt att du är noga med att ta bort snö från taket och att du skrapar såväl fram- som sidorutor ordentligt för att inte riskera dålig sikt.

6. Se till att däcken har rätt lufttryck
När det är snö och is på vägarna är det viktigare än någonsin att du har rätt lufttryck i dina däck, även att spåren är tillräckligt djupa (minst tre millimeter). Det ökar tryggheten på vägarna i vinter, påverkar bromssträckan och kan dessutom göra att däcken håller längre.

7. Packa för det värsta scenariot
Om bilen en sen, mörk och iskall vinterdag plötsligt lägger av är det tryggt och säkert om du har några prylar redo i bakluckan. Borste, spade, förbandslåda, signalljus, varma kläder, filt, ficklampa, varningstriangel, isskrapa och startkablar är bra att ha om det oväntade skulle hända.

8. Välj en motorolja anpassad för minusgrader
Inför vintern är det inte bara viktigt med rätt mängd motorolja i motorn. Det kan också vara smart att välja en motorolja som är tunnare eftersom den rinner igenom motorn fortare. På så vis kan du undvika att oljan fryser.

9. Håll koll på belysningen – fram och bak
Dubbelkolla alltid att bilens belysning fungerar, fram- och baktill. Se också till att skrapa bort smuts och is. Gör du inte det riskerar du sämre sikt och att dina medtrafikanter inte ser dig. Håll även koll på att dina helljus fungerar för att trygga färden framåt i vintermörkret.

10. Boka en besiktning
Många drar sig från att besikta sin bil. Om du är en av de bilister som inte har besiktat din bil ännu är det hög tid att göra det nu. Boka smidigt tid i Opus onlinebokning.

- När du besiktar ditt fordon hos oss på Opus Bilprovning bidrar du dessutom till en bättre miljö eftersom hela vår verksamhet är 100% klimatkompenserad – berättar stationschefen.

Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.