Besikta bilen hos Opus Bilprovning
6 Jan 2020 Så går det till under besiktningen - del 1

Så går det till under besiktningen - del 1

Vad gör våra besiktningstekniker när de besiktar en bil, lastbil eller annat fordon?

Här kommer första delen i en artikelserie som steg för steg beskriver hur en besiktning går till hos oss på Opus Bilprovning.

Innehåll:

  • Överredeskontroll
  • Funktionskontroll under motorhuv och i lastutrymme
  • Kontroll av signalanordning

Överredeskontroll
Det absolut första vi gör är att kontrollera att fordonets identitet stämmer. Det kan tyckas vara självklart, men det är viktigt att försäkra att vi besiktar rätt bil. Vi kontrollerar bland annat att kopplingsanordning, karosserikod och färg stämmer, samt att det som anges i fältet för fritext passar ihop med det fordon vi har framför oss. Om du lackat om bilen till en ny färg rapporterar vi in den nya bilfärgen till vägtrafikregistret men det behövs ingen registreringsbesiktning. Om du däremot monterar/demonterar en dragkrok på din bil kan det, beroende på bilens ålder, behövas en separat registreringsbesiktning.

Vi öppnar motorhuven och dörrarna
Nästa steg är en kontroll under motorhuven där vi bland annat kontrollerar funktionsmöjlighet på avgasrenande system. Vi kontrollerar karosseriet inklusive motorhuven, dörrarna, skärmar, samtliga rutor, dina bilbälten och att din bil inte har några trafikfarliga anordningar monterade. Vi undersöker om lastförskjutningsskydd och andra delar i lastutrymmet sitter fast som de ska samt att lastutrymmet är helt.

I fordon med krav på brandsläckare kontrollerar vi att denna finns tillgänglig samt att den är av rätt utförande. I bilar som används av körskolor kontrollerar vi dubbelkommandot. I handikapputrustade bilar kontrolleras specialutrustningen.

Signalanordningen står näst på tur
Samtliga backspeglar måste självklart vara hela och sitta stadigt. Det gäller även reflexer som ska ha en färg som är godkänd enligt lag. Skyltlykta, positionsljus, huvudstrålkastare, dimljus och fjärrljus samt varsellykta kontrolleras. Vi kollar att du har en fungerande varningstriangel i bilen. Lägg den gärna synligt i bakluckan så slipper vi leta efter den.

Sedan tar vi en titt på de delar av bilens stomme som är synliga från sidan. Det får inte finnas några skador som kan påverka bilens stabilitet. Kraftigare olyckor eller starka rostangrepp kan göra att vi får underkänna ett fordon redan på grund av det vi ser i detta skede, men förhoppningsvis ser allt OK ut och vi kan gå vidare utan anmärkning.

I nästa del kommer vi att berätta mer om vad vi går igenom när vi sätter oss i förarsätet.

Om du är nyfiken och vill veta mer är du varmt välkommen att kontakta våra tekniker. De förklarar gärna varför de gör en viss kontroll och vad de letar efter i olika steg vid en bilprovning. På våra stationssidor hittar du kontaktuppgifter till alla våra stationer.

Se även:
Opus besiktar alla fordon

Inbjudan till besiktning

Vill du få påminnelse via sms och/eller e-post nästa gång det är dags att besikta ditt fordon? Registrera dig på Mina sidor så påminner vi dig.